10 Ιαν 2009

Τα παιδιά γράφουν...

Γράφω μια επιστολή στον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και προτείνω μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα της δημοκρατίας.

Αξιότιμε κ. πρόεδρε

Ζούμε σε μια χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα στο οποίο κυριαρχεί η γνώμη των πολλών. Έχουμε όμως, κύριε πρόεδρε, δημοκρατία;

Τα τελευταία χρόνια η λέξη δημοκρατία έχει χάσει τη σημασία της. Δε λέω, κυριαρχεί η γνώμη των πολλών, αλλά κανείς τους δε σέβεται τη γνώμη των λίγων, που μπορεί καμιά φορά να είναι και η πιο σωστή γνώμη.

Στη δημοκρατία, κύριε πρόεδρε, πρέπει να ακούμε και να σεβόμαστε τη γνώμη του καθενός, άσχετα αν δε μας αρέσει. Καθημερινά έχουμε τέτοια προβλήματα διαφωνίας, που ενώ μπορούν να λυθούν με τη δημοκρατία, καταφεύγουν ακόμα και στη βία μερικές φορές. Τέτοια περιστατικά συναντάμε στο σπίτι μας, στο σχολείο, έξω όταν παίζουμε κι ακόμα και στη Βουλή, που εκεί δε χρησιμοποιούν τη βία, αλλά λογομαχούν.

Δημοκρατία δεν είναι, παραδείγματος χάρη, να βρίσκει κάποιος εργασία, επειδή έχει θείο κάποιο βουλευτή ή θείο το δήμαρχο της πόλης, ενώ άλλες οικογένειες πεθαίνουν από την πείνα, μένουν άστεγοι, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο.

Κύριε πρόεδρε, μερικοί έχυσαν το αίμα τους για τη δημοκρατία -μιλάω για την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου που με αγώνα κέρδισαν αυτά που κέρδισαν. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, να αγωνιστούμε, δε λέω, να χύσουμε αίμα -μιλάω για τον πνευματικό αγώνα.

Στη Βουλή, παραδείγματος χάρη, στο παιχνίδι, στην τάξη, στο σπίτι να ακούμε όλες τις γνώμες και μετά να αποφασίζουμε, γιατί δεν ξέρουμε αν ο άλλος έχει καλύτερη άποψη, οικονομικότερη. Έτσι κάποια στιγμή θα πετύχουμε να κυριαρχεί παντού η γνώμη της πλειοψηφίας, η δημοκρατία, θα είμαστε όλοι πιο ευγενικοί με τους άλλους, θα ακούμε τη γνώμη του καθενός και ελεύθερα θα λέμε ό,τι νομίζουμε και στο τέλος θα αποφασίζουμε με ψήφο.

Μέχρι εκείνη τη μέρα, παλέψτε πνευματικά και φερθείτε δημοκρατικά!


Με τιμή
Καλλίνικος Χαλβατζής
μαθητής της ΣΤ΄ τάξης
του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης "Γεώργιος Κονταρής"

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστά , και όπως έλεγε και ο Βολταίρος :
    ΔΙΑΦΩΝΩ με αυτό που λές αλλά θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για να εκφράζεις την γνώμη σου ΕΛΕΥΘΕΡΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή