18 Μαΐ 2009

19 Μαΐου - ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας

Ο ποντιακός ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας (1461) γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για το βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του, με αποκορύφωμα τη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση-γενοκτονία του περασμένου αιώνα.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και απελάσεις που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι ανέρχονταν σε 700.000 λίγο πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914). Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 στην Ελλάδα.



Από την έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας τον Ιούνιο του 1915

Τι εννούμε με τον όρο "γενοκτονία"
Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου. Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.
Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.


Το Φεβρουάριο του 1994, η Βουλή των Ελλήνων, με εβδομηκονταετή καθυστέρηση, ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars - IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου.

Το περασμένο μήνα, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης της Νότιας Αυστραλίας, Μάικλ Άτκινσον, η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων.



Διαβάστε το βιβλίο του Δημήτρη Ψαθά" Γη του Πόντου"



Διαβάστε το βιβλίο "Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού" του Κων. Φωτιάδη, καθηγητή του Α.Π.Θ., κοσμήτορα της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Πρόεδρο του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας

Πηγές:
Ιστοσελίδα του καθηγητή Κων. Φωτιάδη
Άρθρο της Μαρίας Καραούλη στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Ιστοσελίδα του ποντιακού σωματείου "Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς"
Ιστοσελίδα από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Βλάης Βλασσίδης)
Αναφορές από την πατρίδα

Δείτε:
Αφιέρωμα της ΕΤ3 στην ποντιακή γενοκτονία
Οι Έλληνες του Πόντου ("Οι φάκελοι", Mega)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου