3 Νοε 2010

Προσεκτικοί χρήστες του Internet τα Ελληνόπουλα

Παιδιά & υπολογιστές 04

Χαμηλού διαδικτυακού κινδύνου” θεωρείται η Ελλάδα για τα Ελληνόπουλα, ηλικίας 9 έως 16 ετών, που εμφανίζονται ως “ώριμοι” και συνετοί χρήστες, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου “EU Kids Online II”, που έδειξε ότι σπανίως έρχονται σε επαφή με οποιουδήποτε είδους κινδύνους.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 12% από τα περίπου 23.000 παιδιά ηλικίας 9-16 ετών (και το 9% των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών) που ρωτήθηκαν σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, ανέφεραν ότι έχουν ενοχληθεί ή αναστατωθεί από κάτι που είδαν στο διαδίκτυο. 

Τα περισσότερα παιδιά δήλωσαν ότι δεν έχουν ενοχληθεί ή αναστατωθεί από κάτι για όσο διάστημα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Τα παιδιά ηλικίας 9-16 ετών στην Ελλάδα που ενοχλήθηκαν ή αναστατώθηκαν από κάτι που είδαν ή συνέβη στο διαδίκτυο, είναι σχετικά λίγα (9%), ενώ το ποσοστό των παιδιών που ανέφεραν ότι "υπάρχουν πολλά καλά πράγματα στο διαδίκτυο", φτάνει το 63%.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 2% των παιδιών έχει ανταλλάξει μηνύματα ή εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ το 11% έχει λάβει τέτοιου είδους υλικό.

Από αυτό το 11%, μόνο ένα 2% αναστατώθηκε ('σχετικά') από την εμπειρία αυτή. Επίσης, το 3% των παιδιών δήλωσαν ότι έχουν υποστεί εξύβριση/εκβιασμό μέσω διαδικτύου (bullying).

Μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκία, η Ελλάδα σημειώνει τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικά με την εμπειρία αυτή.

loadimg.cgi

Τα παιδιά στην Ευρώπη αρχίζουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε όλο και μικρότερες ηλικίες - κατά μέσο όρο η χρήση του διαδικτύου για πρώτη φορά είναι η ηλικία των 7 ετών στη Σουηδία και των οκτώ σε άλλες Βόρειες χώρες.

Στην Ελλάδα τα παιδιά ξεκινούν να χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο το διαδίκτυο στην ηλικία των 11 ετών, που είναι και ο μεγαλύτερος μέσος όρος ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Στις 25 χώρες του δικτύου EU Kids Online, το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά, ενώ για τα παιδιά ηλικίας 15-16 ετών, αυτό ισχύει σε ποσοστό 77%.

Ο πιο δημοφιλής χώρος πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι το σπίτι (85%) και αμέσως μετά το σχολείο (63%). Η πρόσβαση στο διαδίκτυο ποικίλει: 48% των παιδιών το χρησιμοποιούν μέσα στο υπνοδωμάτιό τους και το 31% μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσω άλλης συσκευής παλάμης. Η πρόσβαση μέσω συσκευής παλάμης ξεπερνάει το ένα στα πέντε παιδιά στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το 11% των παιδιών ηλικίας 9-16 χρησιμοποιεί συσκευή παλάμης, για να συνδεθεί στο διαδίκτυο, ενώ το 68% χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο.

Όπως δήλωσε η δρ Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν υπεύθυνη της ελληνικής ερευνητικής ομάδας, "ο γονικός έλεγχος στην Ελλάδα είναι αποτελεσματικός και μάλιστα ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων.Η περιορισμένη έκθεση των μικρών παιδιών σε σεξουαλικό περιεχόμενο είναι συναφής με τον αποτελεσματικό αυτό γονικό έλεγχο. Τέλος, παρά τα αρνητικά -κατά καιρούς- μηνύματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα μικρά παιδιά δεν ενδιαφέρονται να δουν πορνογραφικό υλικό, ειδικά όπως αυτό ορίζεται από τους ενήλικες".

EU Kids Online II

Το EU Kids Online είναι ένα ερευνητικό δίκτυο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Safer Internet (2005-2008) και Safer Internet Plus (2009-2013) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεξάγει διακρατική κοινωνική έρευνα στο πεδίο της ασφάλειας των παιδιών στο Διαδίκτυο και των ευκαιριών δημιουργικής αξιοποίησής του.
Υπό την καθοδήγηση του London School of economics και το συντονισμό της καθηγήτριας Sonia Livingstone, τα 70 μέλη του δικτύου ερευνητές-ακαδημαϊκοί από τις 25 συμμετέχουσες Ευρωπαϊκές χώρες, συμμετέχουν ενεργά στην ερευνητική δραστηριότητα του θεματικού Δικτύου.

Οι βασικοί στόχοι της ερευνητικής δραστηριότητας του Δικτύου είναι:

  • Η μελέτη της σχέσης των παιδιών και των νέων με το διαδίκτυο
  • Η ταυτοποίηση των κινδύνων που ενέχει τυχόν λανθασμένη χρήση του διαδικτύου
  • Η ταυτοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την αξιοποίηση του διαδικτύου, ως εργαλείου μάθησης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης
  • Η πραγματοποίηση πρωτογενούς έρευνας πεδίου σε ευρύ δείγμα παιδιών και γονέων σε χώρες της Ευρώπης

Με την υλοποίηση των στόχων αυτών το EU Kids Online Network αισιοδοξεί να ολοκληρώσει την πλήρη ερευνητική καταγραφή του φαινομένου της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά, να αναδείξει και να τονίσει τη σημασία της πραγματοποίησης εκτεταμένης και συνεχούς έρευνας γύρω από το θέμα και να προχωρήσει σε προτάσεις για τη χάραξη πολιτικών και θεσμοθετικών στρατηγικών.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου