4 Σεπ 2016

Πέντε χρόνια ψηφιακής δημιουργίας…


Πριν από πέντε ακριβώς χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια μας να κάνουμε πιο ελκυστική και αποτελεσματική τη μάθηση μέσω της τεχνολογίας. Ο Γιάννης Σουδίας (φίλος και συνεργάτης μου) και εγώ, δημιουργήσαμε δύο ιστότοπους, τον ιστότοπο: e-class (31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου) και τον ιστότοπο: 8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας. Σκοπός τους ήταν να εμπλακούν οι μαθητές μας με την τεχνολογία για να διευρύνουν τον γνωστικό τους ορίζοντα.

Πολύ σύντομα η προσπάθεια αυτή έγινε καθημερινός οδηγός για τους μαθητές μας, τόσο μέσα στην τάξη όσο και στο σπίτι. Οι ιστότοποι μέρα με τη μέρα μεγάλωναν και έγιναν εργαλείο μάθησης για τους μαθητές μας. Παράλληλα εκείνη την περίοδο (τον πρώτο χρόνο λειτουργίας) είδαμε πως η Ψηφιακή Τάξη άρχισε δειλά δειλά να αποτελεί σημείο αναφοράς και εκτός των συνόρων των τάξεων μας. Τα πρώτα κολακευτικά σχόλια από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μας έδωσαν πρόσθετο κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Σταδιακά με πάρα πολλή δουλειά αρχίσαμε να εμπλουτίζουμε τη σελίδα τους με όλο και περισσότερα διαδραστικά ηλεκτρονικά μαθήματα. Οι απαιτήσεις μεγάλωναν και μαζί τους μεγάλωναν  οι ιστοσελίδες μας. Βέβαια, μαζί τους μεγαλώναμε και εμείς!

Πέντε χρόνια μετά, η διάθεση και η στόχευση των ιστότοπων που δημιουργήσαμε παραμένουν αμετάβλητες. Συνοπτικά για εμάς η τεχνολογία στην εκπαίδευση πλαισιώνεται από τα ακόλουθα:

  • Η τεχνολογία αιχμής σε ένα σχολείο είναι ο καλός δάσκαλος.
  • Το ζήτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη τεχνολογία, αλλά η αποτελεσματική χρήσης της.
  • Με τις Νέες Τεχνολογίες δημιουργούμε την επιθυμία για μάθηση, ενισχύοντας τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα των μαθητών. 
  • Η δόμηση της γνώσης, η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η επικοινωνία και η δημιουργικότητα αποτελούν τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν οι μαθητές στην εποχή μας. 
​Βαδίζοντας στον έκτο χρόνο λειτουργίας συνεχίζουμε  τη δουλειά μας με περισσότερες γνώσεις, με νέα εργαλεία,  με το ίδιο μεράκι. Κλείνοντας πέντε ολόκληρα χρόνια δημιουργίας ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια. 

Γρηγόρης Ζερβός
Γιάννης Σουδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου